Италия

Вашата оценка 5 от 1 глас

Приказната Сицилия и Еолийските острови - природа, култура и кулинария

От:

Транспорт:

Продължителност:

Дати на отпътуване:

Описание
ПРИКАЗНАТА СИЦИЛИЯ И ЕОЛИЙСКИТЕ ОСТРОВИ - ПРИРОДА, КУЛТУРА И КУЛИНАРИЯ
Изкачване на вулканите Етна, Вулкано и Стромболи!

08 - 19.06.2019 г. и 31.08. - 11.09.2019
12 дни / 11 нощувки

Островът на слънцето - Сицилия, разположен в сърцето на Средиземно море, между Европа и Африка, е любов от пръв и втори поглед! Прекрасна природа, великолепна храна, уникално културно и историческо наследство и седем обекта под егидата на ЮНЕСКО! Това пътуване съчетава всичко най - прекрасно, а накрая ни очаква и неповторимото очарование на Еолийските острови!

Изкачване на вулканите Вулкано, Стромболи и могъщия Етна! Завладяващата красота на Палермо, Сиракуза, Таормина, Ното, Седжеста, Ериче и Агридженто! Художествените шедьоври Вила Романа Дел Казале и нормандските катедрали в Монреал и Чефалу! Магнетичните Еолийски острови, резерватът Кавагранде и ждрелото Алкантара! Няма по-очарователна красавица от Сицилия!

ПРОГРАМА:

Ден 1
Среща на групата на Терминал 2, летище София. Полет с Алиталия през Рим за Катания. Настаняване за нощувка в подножието на вулкана Етна.

Ден 2
Трансфер до Refugio Sapienza (1910 м.). От тук започва изкачването ни на могъщия вулкан Етна (3350 м.). Той е най-високият и най-активен вулкан в Европа (в списъка на ЮНЕСКО от 2013 г.) На 3 декември 2015 г. бе регистрирано най-мощното му изригване за последните двайсет години. Надяваме се, че ще е спокоен, когато го посетим. В двете посоки и изцяло пеш са ни необходими около 8 часа. Изкачването е разделено на три етапа. За първите два има опция да се спестят: лифт до 2500 м., а след това - високо проходимо бусче. Във финалния участък ще бъдем придружени от местен гид-вулканолог, за чийто услуги се заплаща допълнителна такса, но за сметка на това ще обиколим високите части на кратера. Връщаме се в Катания за вечерна разходка и отпразнуване на деня. Нощувка.

Ден 3
Днешният ден е посветен на забележителното ждрело Алкантара и очарователната романтика на Таормина. Нощувката ни е предвидена за град Сиракуза, основан през 733 г. пр. Хр. от гръцки преселници от Коринт. От 2005 година е под егидата на ЮНЕСКО.

Ден 4
Сутринта посещаваме архоелогическия парк на Сиракуза с изключителния музей, нареждащ се сред най-впечатляващите в цяла Италия. Заобиколен от градините на Вила Ландолина, централно място в експозицията му заемат застиналата в чувствена поза статуя на „ Венера Ландолина“, саркофагът на Аделфия, както и поразителната, вдъхваща страхопочитание статуя на вълчицата, кърмеща Ромул и Рем. В античността тук е живял древногръцкия математик Архимед. Следобедът ни е посветен на остров Ортигия - истинското сърце на града. Ще се разходим из красивите улици Виа Рома, Виа Виторио Венето, Виа Маестранца и стария еврейския квартал около Виа дела Джудека. Ще отделим специално внимание на Аполоновия храм с неговите респектиращи дорийски колони, централния площад Пиаца Архимеде и Пиаца дел Дуомо с великолепната катедрала. Преди да се отдадем на гастрономическа наслада в уютен крайбрежен ресторант, ни остава единствено да се снимаме край Фонте Аретуза, най-прочутият извор в елинския свят. Нощувка в града.

Ден 5
След закуска, кратък трансфер ни отвежда до резервата Кавагранде, известен като природния Рай на Сицилия. Каскадни водопади и бистри планински вирове са обградени от отвесни скалисти склонове, потънали в зеленина. Следващата ни спирка е изключителният Ното, включен към паметниците на ЮНЕСКО от 1996 г. Това е най-красивият бароков град не само в Сицилия, но и в страната като цяло. Издигнат от развалините, след унищожителното земетресение през 1693 година, на 13 км. от мястото на предишния град, днес той представлява пищна и величествена гледка, архитектурно съчетание на изящество и симетрия в дворци от жълтеникав камък, разкошни площади, просторни алеи и царствени църкви. За изграждането му са наети тримата гениални архитекти Росарио Галярди, Паоло Лабизи и Винченцо Синатра, които избират местния вид шуплест варовик като основен строителен материал. Камъкът се оказва особено подходящ за сложните барокови резби, украсяващи фасадите, а ослепителната му плътна белота с времето е придобила великолепния отенък на пчелен мед. Нощувка в града.

Ден 6
Закуска. Отправяме се към прочутата имперска Вила Дел Казале, с площ от 3500 квадратни метра и около 60 стаи. На всички подовете са покрити с мозайки, считани за най-запазените от времето на Рим. (Паметник на ЮНЕСКО от 1997 г.) Програмата за деня завършва с дорийските храмове на Агридженто, датиращи от 6 век пр. Хр. и нареждащи се сред най-забележителните паметници на гръцката култура и изкуство. (В ЮНЕСКО от 1997 г.). Нощувка в Агридженто.

Ден 7
Продължаваме със Седжеста. Това е мястото на най-завладяващия древногръцки храм в Сицилия – не само защото е най-голям, най-добре запазен и несравним по своето съвършенство и хармония, но и заради своето местоположение – самотно извисен сред красив пасторален пейзаж. Античният гръцки театър, който също ще посетим пък е с 3200 седящи места. Време е за Ериче – великолепното планинско градче, притежаващо най-завладяващата атмосфера на целия остров. Корените му се губят далеч в митологическите времена и са свързани с древния култ и храма посветен на богинята на любовта и плодовитостта – известна най-напред при финикийците като Астарте (Ищар), после като Афродита при древните гърци и накрая като Венера за римляните. Древното име на града е Ерикс, а светилището е почитано из целия античен свят. Смята се, че именно тук е кацнал Дедал. Приказна е гледката, разкриваща се от Кастело ди Венере, а днешният град е изключително привлекателно и благословено място, мечта за фотографа! Нощувка в Ериче.

Ден 8
Денят ни започва с великолепната нормандска катедрала в Монреал, притежаваща най-внушителните и мащабни средновековни християнски мозайки в света. Само на няколко километра е разкошният Палермо - най-големият сицилиянски град, сред чиято барокова архитектура ще се потопим следобед. Основни забележителности тук са Палацо дей Нормани и мозайките на Капела Палатина, катедралата Сан Еремити от 12 век, колоритните пазари Баларо и Вучирия, 400-годишният площад Куатро Канти, катакомбите с мумиите на капуцините и църквата Ла Марторана. Вечерта ще се насладим на морските специалитети в превъзходен местен ресторант. Нощувка.

Ден 9
Трансфер и разглеждане на друг културен шедьовър - нормандската катедрала в Чефалу, построена през 1131 година! Продължаваме към град Милацо, входната врата към седемте вулканични Еолийските острови. С ферибот достигаме остров Липари. Вечерна разходка сред красивия пристанищен град. Вечеря и нощувка.

Ден 10
Време е за прелестния остров Стромболи! Свободно време за релакс, плаж на черния вулканичен пясък и плуване сред меката топлина на Тиренско море. Обяд в проверено ресторантче със страхотна и изключително вкусна, прясна морска храна. В 17:00 часа започва изкачването ни на вулкана Стромболи (931 м.), като нагоре пътят отнема около 3 часа. Той е сред най-активните в света, изригващ 2-3 пъти на час. Целта е да посрещнем залеза от най-високата точка на кратера и в тъмнината още по-впечатляващо да се насладим от безопасно разстояние на зрелищния спектакъл поднесен от лавата. Бълваната тънката струя, примесена с пепел се издига на височина от няколкостотин метра. Впечатляващи и вълнуващи мигове, неизменно попадащи в челните позиции на класациите за най-незабравими преживявания в Италия! Спускаме се до подножието за нощувка.

Ден 11
Късно ставане, за да отпочинем от натрупаните впечатления през последните дни. Лежерна закуска и наслаждение на вкуса на италианското кафе. Свободно време за плаж. В 11:50 се качваме на корабче за остров Вулкано. Именно от местния вулкан, кръстен на бога на огъня в римската митология, произлиза и геоложкият термин използван за всички подобни форми. Изкачване и обиколка на Големия кратер (3 часа). Най-високата точка е 386 метра. Свободно време за разходка в пристанищното градче Порто ди Ливанте. Възможност за кални бани и потапяне в горещите серни минерални извори. В 17:50 взимаме ферибот за Милацо. Нощувка.

Ден 12
Трансфер до Катания. Полет през Рим за София, където пристигаме, заредени и изпълнени с невероятни впечатления от това пътешествие!


Цени
Дата Възрастен в двойна стая
08.06.2019 г. 1999 лв.
31.08.2019 г. 1999 лв.


Допълнителна информация
ЦЕНА: 1999 лв. на човек.
Срок за записване и плащане на цената и самолетния билет, както следва:
 • 50% от цената + цената на самолетния билет до 2 месеца преди датата на отпътуване. Отстъпка при по-ранно плащане на капарото - 50 лв.
 • останалите 50% от цената - до месец от датата на отпътуване.

Цената включва:
 • водач
 • 11 нощувки в хотели 3*
 • рент-а-кари и всички разходи за гориво
 • ферибот за Еолийските острови
 • лифт и високопроходим бус за първите два етапа при изкачването на Етна, задължителни местни планински водачи за вулканите Етна и Стромболи
 • медицинска застраховка асистанс с покритие 5000 евро

Цената не включва:
 • самолетният билет София - Катания - София, около180 евро. Цената може да варира в зависимост от датата на закупуване.
 • такси за посещение на туристически обекти, музеи и забележителности
 • храна и разходи от лично естество

Който го влече, да звънка на 0887633367!